مقالات

رژیم غذایی واسترس

رژیم غذایی و استرس
استرس یکی از عوامل تاثیرگذار بر شیوه زندگی است. رژیم غذایی متعادل و تمرین تنفس عمیق، ساده‌ترین و به صرفه‌ترین روشهای کنترل استرس است. غذاها به واسطه ویتامینها و املاح خود سبب کاهش استرس می‌شوند.
 
مهمترین تغییراتی که در بدن در زمان استرس اتفاق می‌افتد عبارتند از:
v      افزایش هورمونهای استرس (آدرنالین و کورتیزول).
v      افزایش قند و چربی خون.
v      افزایش ضربان قلب و فشارخون.
v      افزایش تنفس.
v      تجمع سموم همچون دی‌اکسید کربن و لاکتات‌ها در بدن.
v      تغییرات هیجانی در نتیجه تغییرات شیمیایی در مغز.
v      اختلالات گوارشی (شبیه سندرم روده تحریک‌پذیر).
v      تضعیف ایمنی بدن.
 
نقش تغذیه در مدیریت استرس چیست؟
یک رژیم غذایی متعادل در حفظ سلامت و کمک به کاهش استرس اهمیت زیادی دارد. برخی غذاها و نوشیدنی‌ها تحریکات قوی در بدن ایجاد می‌کنند و مستقیماً سبب بروز استرس می‌شوند.
این تحریکات گرچه ممکن است در کوتاه مدت لذت بخش باشند ولی در درازمدت می‌توانند عوارض نامطلوبی داشته باشند.
 
از مواد غذایی زیر که علائم و نشانه‌های استرس را بدتر می‌کنند کمتر مصرف کنید:
v      چای، قهوه، کاکائو و شکلات.
v      نوشیدنی‌های حاوی جوش شیرین و نوشابه‌های کولا.
v      غذاهای آماده و هله هوله‌ها(چیپس،پفک،...)
v      زرده تخم مرغ.
v      کره، پنیر، میگو و گوشت.
v      روغن نارگیل.
v      بادام هندی وس ایر مغزها 0بادام، پسته، گردو و ....).
v      شکر.
 
مهمترین عوامل تشدیدکننده و یا ایجادکننده حالاتی شبیه استرس عبارتند از:
 
v      کافئین:
این ماده در چای، قهوه، شکلات و نوشابه‌های گازدار وجود دارد. کافئین سبب آزاد شدن هورمون آدرنالین در بدن و افزایش استرس می‌شود. زمانی که این ماده در حد متعادل مصرف شود، هوشیاری افزایش یافته و فعالیت قلب، سیستم عصبی و عضلات نیز بالا می رود. مصرف بیش از اندازه کافئین اثری مشابه استرس طولانی مدت در بدن ایجاد می‌کند. به نظر می‌رسد مصرف کافئین با افزایش کلسترول و فشارخون ارتباط دارد. اگر به مصرف زیاد این ماده عادت کرده‌اید باید مصرف آن را به تدریج کاهش دهید.
v      شکر:
شکر یک ماده غذایی اساسی محسوب نمی‌شود. این ماده تامین کننده انرژی در کوتاه مدت بوده سبب افزایش فعالیت برخی غدد و تحریک‌پذیری، کاهش تمرکز و افسردگی می‌شود. مصرف زیاد شکر بار زیادی به غده لوزالمعده برای تولید انسولین نیز وارد می‌کند که احتمال پیشروی به سوی دیابت را افزایش می‌دهد، میزان قند خون را ثابت نگهدارید و در مصرف شکر احتیاط کنید.
v      نمک:
نمک سبب افزایش فشارخون و عدم ثبات هیجانی می‌شود. نمک پتاسیم در این خصوص می‌تواند جایگزین بهتری برای نمک سدیم باشد. از مصرف هله‌هوله‌ها و غذاهای آماده حاوی نمک مانند: سوسیس، ژامبون، همبرگر، انواع شور، چیپس و آجیل‌های شور پرهیز نمایید.
v      غذاهای حیوانی:
افزایش میزان پروتئین در غذای مصرفی سبب افزایش هیجان و استرس می‌شود. لذا توصیه می‌شود مصرف غذاهای حیوانی به ویژه گوشت قرمز را کاهش دهید.
v      غذاهای سرخ کرده و پرچربی:
اینگونه غذاها سبب ضعف سیستم ایمنی می‌شود. از مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع (چربی‌های گوشت و ...) پرهیز کنید. چربی‌ها سبب چاقی می‌شوند که خود بار اضافی بر سیستم قلب و عروق وارد می‌سازد. چربی بالا از علل ابتلا به سرطان سینه، روده بزرگ و پروستات است.
v      سیگار:
برخی افراد برای مقابله با استرس سیگار می‌کشند. بنظر می‌رسد این عمل در کوتاه مدت سبب رهایی از استرس می‌شود اما اثرات زیانبار مصرف سیگار در طولانی مدت بسیار شدید است. این مضرات که در نهایت گریبانگیر فرد می‌شود با اثر زودگذر آن قابل مقایسه نیست. سیگار مسئول انواع سرطان، فشارخون بالا و انواع بیماریهای قلبی و ریوی می‌باشد.
 
از مواد غذایی زیر که استرس را بهبود می‌بخشد مصرف کنید:
 
v      غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا:
کربوهیدراتها سبب آزاد شدن ماده سروتونین در مغز شده ایجاد آرامش می‌نماید. مواد غذایی حاوی کربوهیدرات عبارتند از: برنج، ماکارونی، سیب‌زمینی، نان، ذرت بو داده و کلوچه‌های کم کالری. برای رهایی از استرس توصیه می‌شود معادل یک لیوان ماکارونی یا برنج یا یک عدد سیب‌زمینی تنوری میل شود. به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد مواد غذایی نشاسته‌ای می‌تواند موجب اضافه وزن و چاقی شود.
 
v      غذاهای پر فیبر:
استرس سبب ایجاد گرفتگی عضلانی و یبوست می‌شود. در اینگونه موارد مواد فیبردار مصرف کنید تا حرکات دستگاه گوارش شما تنظیم شده و روده‌ها به خوبی کار کنند. در غذای روزانه شما باید حداقل 25 گرم فیبر وجود داشته باشد. میوه‌ها، سبزیها و غلات سبوس‌دار منابع بسیار خوب فیبر هستند. در وعده صبحانه، میوه میل کنید و از غلات کامل و نان های سبوس دار مانند سنگک استفاده نمایید.
 
v      سبزی‌ها:
تولید سروتونین در مغز به نوع تغذیه شما بسیار حساس است. مصرف بیشتر سبزی‌ها تولید سروتونین را در مغز شما افزایش می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا بر استرس خود غلبه کنید.
 
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.