اقتصاد دانش بنیان

۱۳۹۷/۰۷/۱۹

اقتصاد دانش بنیان

اهمیت اقتصاد دانش بنیان در ایجاد اشتغال پایدار و نقش آن در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی بر کسی پوشیده نیست.

در تاریخ علم اقتصاد، آقای “آدام اسمیت“(Adam Smith) که ملقب به پدر علم اقتصاد می‌باشد، معتقد است که داشتن تخصص، در تولید و اقتصاد نقش مهمی دارد.

خلق دانش و به کارگیری آن باعث افزایش کارایی اقتصاد خواهد بود.

این تعاریف و تفاسیر باعث ایجاد پایه ها و زیرساخت های اقتصاد دانش محور شد.

بر همین اساس است که اکنون علم و نوآوری نقش پر رنگ تری در ایجاد یک اقتصاد قوی نسبت به سایر عوامل خواهند داشت.

چیزی که مسلم است نقش مهم استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد مقاومتی می‌باشد.

این فناوری ها با تسهیل نمودن جریان اطلاعات و در نهایت انتقال راحت تر دانش، نقش به سزایی در شکل گیری اقتصاد دانش بنیان ایفا می‌کند.

اهمیت اقتصاد دانش بنیان را می‌توان از رویکرد کشورهای پیشرفته در این حوزه فهمید.

تعریف اقتصاد دانش بنیان چیست؟

اقتصاد دانش بنیان دارای تعاریف متعددی می‌باشد.

ولی می‌توان به صورت کلی تعریف اقتصاد دانش بنیان را به صورت زیر بیان نمود.

در این اقتصاد، تولید و توزیع، مبتنی بر کاربرد دانش و اطلاعات است.

به عبارتی، در این اقتصاد کاربرد دانش و اطلاعات نقش به سزایی ایفا می‌کند.

با توجه به اهمیت این اقتصاد، بر روی صنایعی که بر پایه‌ی دانش ایجاد شده‌اند، توجه و سرمایه گذاری بیشتری صورت می‌گیرد.

با توجه به تعریف اقتصاد دانش بنیان می توان صنایع دانش بنیان را نیز مشخص نمود.

این صنایع بیشتر در نوآوری و خلق تکنولوژی جذب سرمایه نموده و این سرمایه را در جهت افزایش دانش و در واحدهای فناوری هزینه می‌نمایند.

در نهایت می‌توان گفت که اقتصاد دانش محور موفق، نوعی از اقتصاد است که صنایع و کسب و کارهای آن همواره از کاربرد و توزیع دانش در سطح مورد نیاز خود استفاده نمایند.

لذا می‌توان گفت زمانی این اقتصاد به نتیجه خواهد رسید که تمام بخشهای یک کشور در زمینه های اجتماعی، سیاسی و در این راستا قدم بردارند.

اهمیت اقتصاد دانش بنیان اگر برای همه مسئولین یک مملکت مشخص گردد، پیش نیازهای لازم جهت به نتیجه رسیدن این نوع از اقتصاد را فراهم می‌سازند.

بیان درست تعریف اقتصاد دانش محور در تعریف شرکت دانش بنیان، می‌تواند روشن کننده مسیر پیش روی اقتصاد دانش بنیان باشد.

الزامات برای پیاده سازی اقتصاد دانش بنیان

با توجه به تعریف اقتصاد دانش بنیان برای پیاده سازی این نوع اقتصاد، می‌بایست چندین اقدام از سمت آن کشور صورت پذیرد.
۱- روابط مناسب خارجی

۲- بها دادن به ایده پردازی و استفاده از ایده های خلاقانه

۳- بالا بردن جایگاه شرکت های دانش محور و دانش بنیان

۴- تسهیل فعالیت شرکت های دانش بنیان

۵- بهبود زیر ساخت آموزشی کشور

۶- بهبود بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات

هر یک از این ۶ مورد اشاره شده، نقش مؤثری در به نتیجه رسیدن یک اقتصاد دانش بنیان در کشور ایفا می‌کند.

زمانی که به ایده پردازی بها داده شود، واحدهای تحقیق و توسعه پویا تر شده و ایده ها و نوآوری های زیادی در کشور به وجود خواهد آمد.

در این زمان است که قوانین می‌بایست وارد این صحنه شده و با مشخص نمودن چهارچوب ها و در نظر گرفتن اهمیت اقتصاد دانش محور سعی در کمک به این ایده پردازی‌ها و حمایت از مالکیت آن نماید.

با داشتن روابط بین‌المللی، ورود ایده های نوآورانه به کشور تسهیل شده و سرعت انتقال دانش و توسعه و کاربرد آن بهبود می‌یابد.

توسعه و گسترش دانش، دارای سرعت بالایی می‌باشد.

همین موضوع سبب می‌شود که یک ساختار نظام مند آموزش در کشور راه ورود این دانش را در دل جامعه باز نماید.

این امر سبب به وجود آمدن روز افزون شرکت های دانش محور و دانش بنیان و رشد این نوع از اقتصاد خواهد بود.

از این رو می بایست سرمایه گذاری در شرکت های دانش بنیان و محصولات دانش بنیان صورت پذیرد.

یکی از اصول اقتصاد دانش بنیان این است که می‌بایست سرمایه گذاری در بخش فناوری و زیر ساخت های آن می‌بایست صورت پذیرد.

اهمیت اقتصاد دانش محور به قدری است که در صورت وجود محدودیت مالی، می‌بایست از هزینه های جاری کاسته و به این بخش سرمایه وارد نمود.

در اقتصاد دانش محور، یکی از مهم ترین عوامل سرعت انتقال دانش می‌باشد.

با توجه به سرعت رشد دانش، سرعت انتقال این دانش در سطح جامعه بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

لذا بهبود بسترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش مؤثری در اقتصاد دانش محور کشور خواهند داشت.

جمشید بابایی